Big Data

big data

Big Data: een enorme berg met data , klaar om te ontginnen. Terrabytes aan digitale gegevens waar bedrijven, organisaties en wetenschappers kennis en inzicht uit kunnen halen. En hoe groter de databerg, hoe meer er te winnen valt. Big Data is momenteel een hype, maar wel één die niet zal verdwijnen. Ook congres- en eventplanners kunnen Big Data gebruiken.

Big Data gebruiken 

Big Data is niet nieuw. Het gebruik ervan wel. Door de steeds geavanceerdere computertechnologie zijn we in bovendien staat meer data te verzamelen, bewerken en te bewaren. Ook wordt er veel meer geregistreerd in ons dagelijks bestaan, zodat er meer bruikbare data beschikbaar is. Door het gebruik van statistiek kan deze enorme berg gegevens ontgonnen worden voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden of toekomstvoorspellingen.

Big Data voor betere service

Van verzekeringsmaatschappijen en warenhuizen tot de Amerikaanse inlichtingendienst: allen maken gebruik van Big Data om correlaties te vinden tussen personen, fenomenen en gebeurtenissen en daar hun besluitvorming op te baseren. Met modellen worden individuele koopprofielen of risicoprofielen opgesteld. De Nederlandse overheid koppelt gegevens uit diverse bestanden aan elkaar om daaruit te destilleren of zij frauderen met belasting of uitkeringen. Google gebruikt Big Data in realtime. Alles wat we online doen, wordt gemonitort en omgezet naar persoonlijke aanbiedingen, berichten of informatie op ons scherm. Ook Netflix doet persoonlijke aanbevelingen gebaseerd op gebruikersdata en algoritmes. Door datamining leren bedrijven hun klanten beter kennen en kunnen ze gerichte service verlenen.

 Risico’s en nut van Big Data

Het gebruik van Big Data zorgt dus voor meer gemak voor de consument, maar kan daar ook een risico voor vormen. Immers, eens ons profiel vaststaat, is het moeilijk daar in verweer te komen. Zo kunnen banken een lening afwijzen op basis van informatie die nu wellicht niet meer relevant is. Of de premie van de ziektenkostenverzekering gaat omhoog nadat het ziekenhuis medische gegevens heeft doorgespeeld. Ook kan het leiden tot discriminatie. Bovendien komen alle gegevens uit verschillende bronnen. Veel mensen weten niet dat hun gegevens door bedrijven kunnen worden doorverkocht zodra ze onderaan de online gebruikersvoorwaarden op ‘akkoord’ hebben geklikt. Nadeel van Big Data is ook dat het alleen de meest recente informatie bevat. Oude data wordt niet meegenomen in de analyse. Aan de andere kant zitten er ongetwijfeld nuttige inzichten verstopt in al onze digitale gegevens. En inzicht leidt tot betere besluitvorming. Zo gebruikte mbo-instelling Noorderpoort Big Data in een praktijkcase om aan de hand van studentgebonden factoren het studiesucces van haar studenten te voorspellen. Op basis van dit inzicht kon de intake en begeleiding van studenten worden verbeterd. Ook hebben medische wetenschappers succesvol gebruik weten te maken van Big Data om een massale DNA-studie uit te voeren naar de genetische oorzaak van bepaalde ziektes.

Big Data voor events en congressen

Wilt u als congres of event professional gebruik maken van Big Data, dan kunt u kiezen uit verschillende tools. Zo wilt u bijvoorbeeld weten wat er leeft onder het publiek en wat er speelt in de branche, om hier de inhoud op af te stemmen. Met een programma die monitort op sociale media en kijkt naar weblogs, fora en nieuwsbronnen is dat precies te achterhalen. Ook is het mogelijk om met een media monitoringtool met uw doelgroep in gesprek gaan of marktonderzoek uitvoeren. Bijvoorbeeld om een congres te evalueren of juist voor te bereiden. Bovendien krijgen congres en event professionals door de vele technische tools als online aanmelden, e-mail marketing en apps, steeds meer data tot hun beschikking. Ook deze data kan gebruikt worden om een bepaald doel na te streven: zorgen voor meer deelnemers, een verhoogde ROI of een verhoogde beleving van bezoekers bijvoorbeeld. Met de juiste tools kan Big Data kan op verschillende manieren ingezet worden om de impact en uitvoering van een congres of evenement te vergroten.