Amsterdam

Congres organiseren Amsterdam: Wereldse congresstad

Amsterdam: één van Europa’s meest populaire toeristische en zakelijke bestemmingen. En die populariteit neemt alleen maar toe.  Naast de jaarlijkse aanwas toeristen komt er ook een groeiend aantal (internationale) congresdeelnemers naar onze hoofdstad. Daarmee staat Amsterdam in de top 10 van congressteden wereldwijd. Om precies te zijn: In 2013 kwamen ruim 114.000 congresbezoekers naar Amsterdam. In 2014 steeg het aantal deelnemersdagen naar bijna één miljoen (+15% ten opzichte van 2013). In de Metropoolregio Amsterdam worden elk jaar meer dan 750 internationale meetings gehouden. In de totstandkoming van deze cijfers speelt Amsterdam Marketing een grote rol. Door samen te werken met meer dan 100 partijen uit de MICE-branche, zoals hotels, accommodaties en congresorganisators, wordt Amsterdam als (internationale) congresbestemming nog beter op de kaart gezet.

Een label voor congresorganisators

Uit zo’n samenwerking tussen Amsterdam Marketing, hoteliers en Amsterdam RAI ontstond het ‘I amsterdam Approved label’. Immers, de komst van duizenden internationale congresbezoekers per dag vraagt om een toereikend hotelaanbod. Omdat Amsterdamse hoteliers de groei van de congresmarkt van harte ondersteunen en graag meedenken om de MICE-markt nog beter te bedienen,
werd dit label ontwikkeld. I amsterdam Approved staat voor de kwaliteit, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van hotels. Voor citywide congressen (meerdaagse congressen met minimaal 5.000 internationale deelnemers) reserveren de aangesloten hotels tot 65% van hun beschikbare kamers tegen de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Amsterdam is de eerste stad ter wereld die een dergelijk label aanbiedt.

Congres organiseren Amsterdam - De Rode Hoed

Clusters & Congressen

Het project Clusters & Congressen is een samenwerking tussen congresprofessionals uit de Metropoolregio Amsterdam. Het project biedt organisators die overwegen hier hun internationale congres te houden de kans om gebruik te maken van een uitgebreide kennis- en innovatiepoel, onderverdeeld in zeven economische clusters: financiële & zakelijke dienstverlening, ICT, creatieve industrie, logistiek & handel, life sciences, bloemen, voedsel & vis, toerisme &
congressen en hightech materialen. Het project Clusters & Congressen wil hiermee organisators kosteloos ondersteunen met hun congres. Daarbij worden ook rondleidingen op maat aangeboden, afgestemd op de expertise in de lokale markt.

Amsterdam CustoMICE’d

Voor de congresorganisators die Amsterdam als host kiezen, ontwikkelde Amsterdam Marketing de tool ‘Amsterdam CustoMICE’d’: een online ‘service & venue finder’ die zowel professionele congres- en evenplanners als nieuwkomers de weg wijst binnen de vele mogelijkheden van de stad. De online tool geeft daarbij informatie over al de locaties en bruikbare service die nodig is voor een congres; van de afmetingen van de conferentiekamers tot inpandige horeca. Daarnaast biedt Amsterdam Marketing uiteraard zelf ook advies, informatie en hulp aan congresorganisators uit binnen- en buitenland.

Congres organiseren Amsterdam: Hotel Hotspot

Om het groeiend aantal zakelijke én toeristische bezoekers onder te kunnen brengen, is Amsterdam één van de weinige steden waarvan het aantal nieuwe hotelkamers jaarlijks toeneemt. In 2015 kwamen er met de opening van 17 nieuwe hotels weer bijna 3000 kamers bij. Hieruit blijkt dat Amsterdam een echte hotspot is voor hotelinvesteerders, met name die in het topsegment.

Congres organiseren Amsterdam - Hotels Amsterdam - The Sir Albert

Nieuwe tophotels

Een voorbeeld van zo’n toevoeging aan het topsegment is The Sir Albert die in 2013 zijn deuren opende in De Pijp. Gasten uit zowel de zakelijke als toeristische wereld kunnen van hieruit aan hun congres deelnemen ofwel de stad verkennen. Eerder, in 2012, opende het Conservatorium Hotel haar draaideuren. Bijzonder aan dit tophotel is niet alleen de mooie ligging – tussen de PC Hooftstraat en het Van Gogh Museum – maar ook de locatie: het hotel is gevestigd in een voormalig conservatorium. Het hotel met 129 kamers, onderdeel van de luxe Israëlische hotelketen The Set, belandde hetzelfde jaar op de Hot List van Condé Nast Traveller met als eervolle omschrijving ‘a visual feast’.

Congres organiseren Amsterdam - Hotels Amsterdam - Conservatorium Hotel

Waldorf Astoria

Met de opening van een hotel met 94 kamers aan de prestigeuze Herengracht deed het legendarische Waldorf Astoria in 2014 een indrukwekkende toevoeging aan de lijst tophotels in Amsterdam. Patrick Fitzgibbon, senior vice-president of development in Europa en Afrika voor moedermaatschappij Hilton Worldwide, zei over de opening van de Amsterdamse vestiging het volgende: ‘Waldorf Astoria Hotels and Resorts ondergaat momenteel een exponentiële groei in Europa en Waldorf Astoria Amsterdam zal een exceptionele toevoeging aan ons luxueuze portfolio vormen. We zijn bijzonder blij met de groei in Amsterdam, één van Europa’s meest populaire bestemmingen.’

Meer op stapel

In 2015 staat de opening van het nieuwe Hyatt Regency Hotel op stapel en beleeft the W Hotel haar Nederlandse debuut met de opening van een vestiging in Amsterdam. Daarnaast investeren vijfsterrenhotels Sofitel The Grand, the Okura en Hotel de l’Europe miljoenen euro’s in hun product om hun luxestandaard nog verder omhoog te brengen. Het maakt nogmaals duidelijk hoe prominent Amsterdam op de kaart staat als investeringslocatie. En met een verwachte gemiddelde groei van de vraag naar hotelkamers van 2,7% per jaar, is een dergelijke investering ook zeker niet onverstandig.