Crowdshaping: geef de mensen wat ze willen

crowdshaping

Met crowdshaping heeft crowdsourcing er een slim broertje bij. Crowdsourcing is inmiddels een beproefde methode: ‘de menigte’ raadplegen om informatie, kennis of onderzoeksresultaten te vergaren ter verbetering van een idee of product. Bekend voorbeeld is de ‘Maak de Smaak’ campagne van chipsfabrikant Lay’s. Crowdshaping wordt steeds beter bereikbaar en stelt daarmee ook congres en event planners in staat hun bezoekers optimaal tevreden te stellen.

Wat is crowdshaping?

Wat is crowdshaping nu precies? In feite is crowdshaping het gebruikmaken van persoonlijke gegevens uit een groep mensen binnen een vastgesteld gebied om een product of dienst dat deze mensen gebruiken vorm te geven en bij te werken – vaak in realtime. Oftewel: inzicht verwerven in de resultaten van een dienst of product door het verzamelen van relevante data van de gebruikers.

<< Het biedt realtime inzicht in de respons van het publiek op een product of dienst, waar meteen op kan worden gereageerd. Zo wordt een evenement bijvoorbeeld continu aangepast aan de wensen, interesse en behoefte van de bezoeker >>

Smartphone

De smartphone speelt vaak een centrale rol in dit proces. Zo gebruikte IBM in Dublin 2,5 miljard (geanonimiseerde) GPS gegevens van reizigers in Ivoorkust om de doorstroom van het wegennet te verbeteren. Een computermodel analyseerde de gegevens en gaf suggesties om de reistijd met 10 procent te kunnen verminderen.

De kracht ligt in realtime gebruik

Maar de echte kracht van crowdshaping ligt in het realtime gebruik ervan. In het openbaar vervoer zou dat betekenen dat er continu data kan worden ontvangen en verwerkt om zo de routes en tijden per minuut aan te passen. Dat is slechts één toepassing waarmee steden in de toekomst veel slimmer gemaakt kunnen worden. Congres en event planners kunnen met be

Commercieel gebruik

Commercieel biedt crowdshaping eindeloos veel mogelijkheden. Het biedt realtime inzicht in de respons van het publiek op een product of dienst, waar meteen op kan worden gereageerd. Zo wordt een evenement bijvoorbeeld continu aangepast aan de wensen, interesses en behoefte van de bezoeker. Een voorbeeld hiervan is hoe Nissan tijdens de North American International Auto Show gebruik maakte van GPS op de smartphone van de bezoekers. Zodra een bezoeker dichterbij een voertuig kwam, ontving die extra informatie en downloads op zijn telefoon. Naast een verhoogde interactiviteit kon de organisatie precies in de gaten houden hoeveel aandacht elk voertuig ontving. Kreeg een bepaalde auto minder aandacht, dan kon ze à la minute actie ondernemen.

Lightwave biometrische polsbandjes

Biometrische polsbandjes

Naast de smartphone komen er allerlei nieuwe technieken op de markt die crowdshaping mogelijk maken. Pepsi en Google maakten op hun evenementen bijvoorbeeld gebruik van de biometrische polsbandjes van Lightwave. Met vier biometrische sensors meten deze polsbandjes de respons van het publiek, waarop de DJ’s hun muziekkeuze in realtime kunnen aanpassen. Ook op je eigen feestje kun je misschien wel binnenkort aan crowdshaping doen, indien het prototype Chüne op de markt komt. Deze kleine slimme jukebox van het Engelse ontwerpbedrijf Clearleft maakt gebruik van NFC technologie om de playlists uit nabije smartphones te trekken en daarmee de muziekvoorkeuren van iedereen in de ruimte af te spelen.

Crowdshaping voor congres

Inmiddels is crowdshaping zo geëvolueerd dat de techniek bereikbaar is voor iedereen. Op een congres is het met de juiste apps en tools heel eenvoudig data te verzamelen, temeer omdat iedere deelnemer wel smartphone of smartwatch heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld bijhouden hoeveel deelnemers een sessie bijwonen en voor hoelang. U kunt in realtime aanpassingen doen om te voorkomen dat deelnemers weglopen. Het levert bovendien data op waarmee u de volgende keer betere beslissingen kunt nemen over sprekers, thema en sessies.