De herrijzing van het Aviodome. Nieuwe congreslocatie met ‘wow’ factor!

Het Aviodome: kent u hem nog? Deze iconische dome in zilver werd jaren geleden gedemonteerd, maar herrijst in 2018 als prachtige congres- en evenementenlocatie in Amsterdam-West. De werkzaamheden zijn momenteel in volle gang en ook die zijn, dankzij de circulaire bouwmethode, uniek te noemen. Hoe het Aviodome precies zal herrijzen, leest u hier!

Congres en evenementenlocatie in inspirerende koepel

Het Aviodome wordt op het bedrijventerrein Sloterdijk herbouwd tot unieke congres en evenementenlocatie. De iconische koepel krijgt een vloeroppervlak van in totaal 5.000 m², met een plenaire zaal in het hart van de koepel die ruimte biedt tot 1.000 personen. Deze hal is verduisterd en voorzien van moderne technische en audiovisuele faciliteiten, zoals rigging, licht, geluid en grote schermen. Het herbouwde Aviodome zal daarnaast beschikken over een lichte foyer als aangename entree- en ontmoetingsruimte. Er wordt een verdiepingslaag aangebracht met een paviljoen. Hier komen horecafaciliteiten en loungezitjes. De ruimte kan tijdens grote zakelijke evenementen ook ingezet worden voor programmaonderdelen. De verdiepingslaag die aansluit rondom de plenaire zaal zal bezoekers een inspirerend uitzicht op de koepel geven. De 16 subruimtes zijn zowel vanuit de hal als vanuit de foyer toegankelijk en liggen om de grote zaal heen. Ze bieden ruimte aan 10 tot 100 personen en dankzij flexibele tussenwanden is een aantal ruimtes gecombineerd te gebruiken. De planning is dat de deuren van het nieuwe Aviodome in het najaar van 2018 geopend worden.

Aviodome congreslocatie Amsterdam

Afgebroken en weer opgebouwd

Het Aviodome krijgt nu haar derde bestemming. Haar meest bekende functie tot nu toe was als luchtvaartmuseum van Schiphol, van 1971 tot 2003. Wegens ruimtegebrek verhuisde het museum in 2003 naar Lelystad Airport en ging het in een nieuw gebouw als Aviodrome verder. De kenmerkende koepel op Schiphol werd in 2004 gedemonteerd en verkocht. In 2010 werd de Teka Groep eigenaar van 29 zeecontainers met daarin het bijzondere bouwpakket. De daaropvolgende jaren volgt een zoektocht naar een geschikte locatie om de koepel weer op te bouwen. Nu, 8 jaar later, zal het Aviodome eindelijk weer in volle glorie herrijzen in Sloterdijk. De nieuwste locatie bevindt zich aan de rand van Amsterdam, op 900 meter van Station Sloterdijk en 15 minuten rijden vanaf Schiphol.

Aviodome Schiphol

Nog altijd de ‘wow’ factor

Het futuristische ontwerp van de Aviodome beschikt anno 2018 nog altijd over de ‘wow-factor’. De geodetische koepel van 3200 vierkante meter is ontworpen door architect E.A. Riphagen. Met zijn overspanning van 60 meter gold het Aviodome jarenlang als de grootste geodetische koepel ter wereld. Omdat de schil zelfdragend is en alleen aan de randen wordt ondersteund, zijn kolommen zijn niet nodig. De binnenruimte biedt daardoor een prachtige open aanblik. De bouw van een dergelijke koepel was destijds een primeur in Europa. Destijds werd de koepelconstructie gemaakt in de Verenigde Staten, verscheept naar Amsterdam. Daar werden de meer dan 1100 ruitvormige aluminium platen één voor één in elkaar gezet. Nu wordt de koepel voor de tweede maal geconstrueerd, dit keer met gebruik van moderne en milieuvriendelijke inzichten.

Duurzame circulaire bouw

Voor de herbouw van het Aviodome is gekozen voor circulair bouwen. De oorspronkelijke elementen – panelen, zetvouwen, aluminium kokerprofielen en gesmede verbindingsstukken – worden hierbij hergebruikt. Daarnaast zijn voor het interieur andere bestaande onderdelen hergebruikt van o.a. het voormalige Belastingkantoor in Haarlem. Deze gesloten kringloop van grondstoffen, producten en materialen verleent het Aviodome een veel lagere CO2-footprint dan een nieuwe eventlocatie. Ook wordt de binnenkant van de dome geïsoleerd. Helaas wordt hiermee de constructie aan de binnenzijde onzichtbaar, maar krijgt de ruimte wel een veel betere isolatie en akoestiek. Verder dragen het gebruik van vloerverwarming, top-down straalverwarming en slimme klimaattechniek bij aan zowel het comfort van bezoekers als een zuinig energiegebruik.

Wilt u de herrijzing van het Aviodome op de voet volgen? Bekijk dan de livestream vanaf de bouwplaats!