VR voor congressen

Virtual Reality (VR) is hot en niet alleen bij gamers. VR wordt zelfs de volgende technologische revolutie genoemd. Geen wonder dat er steeds meer toepassingen op de markt komen. Ook voor congres en event planners biedt VR méér dan het gebruikelijke plaatje – van een extra ervaring voor bezoekers tot een tijdbesparend hulpmiddel tijdens het congres organiseren. Hoe gaat u VR bij de organisatie van uw volgende congres inzetten?

 

Het verschil tussen VR en AR

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) zijn nauw aan elkaar verbonden technologieën. Met VR gebruik je een speciale bril en kun je 360 graden om je heen kijken in een geheel andere wereld; de virtuele realiteit. Ook 360 graden foto’s en video’s die zonder VR bril zijn te bekijken vallen meestal onder deze noemer. Augmented Reality (AR) zit tussen de echte en virtuele wereld. AR voegt als het ware een digitale laag toe aan de werkelijkheid. Zo scan je met je smartphone een pagina in een lesboek om aanvullende informatie, foto’s of video’s te zien. AR kan een dino op je keukentafel brengen en Pokémon in de straat. De kracht van VR en AR zit hem in de sterke visuele beleving. Daardoor zijn deze technologieën (behalve erg leuk) zeer krachtige marketing-, informatie- en leermiddelen!

 

VR en AR voor congressen

Hoe kunt u VR gebruiken bij de organisatie van uw congres? Wij zochten een paar concrete voorbeelden:

Extra beleving voor congres en event bezoekers

Met VR kunt u in de eerste plaats zorgen voor extra beleving voor, na en tijdens een congres. VR kan ontspanning bieden, een virtuele tour geven of een promotiefilm laten zien aan bezoekers. Met 360 graden camera’s kunt u zelf zorgen voor een levensechte registratie van uw congres. Zo kunnen bezoekers die verstek moesten laten gaan uw congres beleven vanuit elke hoek; alsof ze er zelf bij zijn geweest!

Virtuele tour congreslocatie

Voordat u een locatie boekt, wilt u die eerst bezoeken. Met VR kunt u dat doen vanaf uw kantoor. Steeds meer locaties bieden de mogelijkheid om hun locatie virtueel te bezoeken. Deze virtuele tour kan uit 360 graden foto’s bestaan, eventueel in verschillende settings, of een 360 graden video, waardoor u een prima (eerste) indruk krijgt. Dat scheelt een hoop (reis)tijd!

VR Marketing

Nu vrijwel elke smartphone VR videos kan afspelen en een VR bril steeds vaker gemeengoed is, kunt u VR ook inzetten als brede marketing tool. Of maak gebruik van de papieren VR bril en stuur uw potentiële bezoekers een direct mail met daarin een virtuele beleving! Door de enorme ‘share value’ doen VR of 360 graden filmpjes het ook heel goed op social media. De intense beleving maakt deze filmpjes extra gedenkwaardig en het effect van VR marketing is dan ook erg hoog.

VR teambuilding en training

Een training geven of een stukje teambuilding doen tijdens uw congres of vergadering? Ook hierbij geeft VR een bijzondere beleving. Teambuilding in de vorm van VR is de ideale mix van business en pleasure. Omdat deze plaatsvindt in de virtuele wereld, zou dit zelfs vanaf kantoor kunnen. En een training wordt niet alleen leuker met het gebruik van VR, maar ook veel effectiever. Deelnemers doen ‘levensechte’ ervaringen op en zien de situatie letterlijk voor zich. Leren door te doen en te ervaren – dat is veel effectiever dan passief luisteren!

Spreker in VR

Kunt u uw favoriete spreker niet boeken? Of wilt u iets extra’s aan een presentatie meegeven? Een spreker in VR kan zijn verhaal versterken door bijvoorbeeld bijpassende beelden te tonen op de achtergrond of animaties te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat elke bezoeker op elk moment zijn eigen privé voorstelling kan bekijken en dus niks hoeft te missen!

Evaluatie met VR

Laat uw congres vastleggen met 360 graden camera’s en de inhoud van uw congres zal  ook na die tijd beklijven. Maakt u een korte 360-graden of VR aftermovie en zet u deze op social media, dan zal uw congres zeker de nodige aandacht, likes en shares genereren. VR biedt bovendien veel meer mogelijkheden om de beleving over te brengen en dat zorgt voor een blijvende impressie!

 

Bent u geïnteresseerd maar is het hele VR verhaal nieuw voor u? Er zijn veel verschillende VR dienstverleners op de markt die zich gespecialiseerd hebben in VR toepassingen voor de zakelijke markt. Van VR brillen tot de ontwikkeling van VR apps, VR films en games – en alles ertussenin. Met deze experts kunt u een geweldige nieuwe wereld creëren voor uw congres!